SILENCIS CINEMATOGRÀFICSEn la història del cinema, hi ha una llarga llista de pel·lícules relacionades amb la poètica del Silenci, tant pel tema que tracten, com per l’argument, per la interpretació, pel diàleg, pel ritme, per la imatge...
Silence
Direcció: Martin Scorsese
Guió: M. Scorsese i Jay Cock, basat en la novel·la de Shusaku Endô
2016, 159 min

Es tracta d’una peregrinació espiritual que segueix fidelment a la novel·la. El director està molt més preocupat per transmetre l’experiència espiritual que per crear una atmosfera afectiva per a la narració fílmica, el que exigeix a l’espectador endinsar-se entre les boires i fangs en el drama humà al que Déu assisteix aparentment silenciós.

Probablement juntament amb “L’arbre de la vida” de Terrence Malick ens trobem amb una de les pel·lícules de més densitat teològica en perspectiva cristiana. El que la col·l·oca al costat d’obres mestres de l’alçada de Dreyer, Bresson o Tarkovski. L’apropiat “silenci” abans de la seva estrena ha generat una expectativa en crítica i públic que no defrauda. Per als més allunyats de la fe resultarà una pel·lícula estranya, inquietant i amb probabilitat incòmodament confessant. Als creients que esperen una pel·lícula de vida de sants missioners i màrtirs els resultarà decebedora per la seva ambigüitat i manca de llum encegadora. Però al que vulgui pensar i creure, potser li submergeixi en un silenci habitat. Scorsese és un cristià anòmal, en certa manera un cristià ocult.La factura fílmica és excepcional. La representació del Japó medieval amb les seves boires entre la nit i la fe, el fang de la pobresa d’una societat injusta i violenta, el fosc mar que amenaça com el poder despòtic. Allò fètid no fa olor però se sent. La seqüència magistral de la tortura i mort dels camperols cristians, crucificats a la vora del mar que els ofega i assassina, és d’una contenció estètica que permet eriçar la pell.

El drama intern del protagonista suposa una transfiguració. El punt de partida és la generosa disposició del missioner que ve a evangelitzar i canviar el món sota la bandera de Jesucrist. El primer gir vindrà davant el reconeixement de la fe senzilla i valent martiri dels pobres camperols japonesos, els cristians ocults i veritables. El segon gir de rosca vindrà després amb el dens i gairebé còmplice silenci de Déu, un Déu que calla davant el patiment dels innocents. La rosca estrenyerà a fons en la comprovació de la debilitat, quan la confiança en si mateix salta pels aires davant la por a la tortura en si i en els altres, els petits germans. I just allà al mig del més radical silenci se sentirà una paraula…

 

No és una casualitat que en un temps de densificació del dolor dels pobres, de forta secularització silenciosa de déus, de renovada persecució fonamentalista dels diferents l’actualitat de “Silenci” ens resulti inquietant.

Scorsese s’ha sabut recolzar en l’obra d’Endô per a realitzar una meditació espiritual sobre el rostre de Déu present en Jesucrist. Des d’aquest rostre es verifica tota mediació humana que abans de salvar necessita ser salvada. L’apostasia en un pas per a la purificació de la fe, el dubte és una porta per a la confiança, el sofriment un gresol innecessari però sobrevingut que fa descansar el peu a la definitiva roca ferma.    [Extret de Mn. Peio Sánchez, del blog Cine espiritual para todos]
 The silence of Mark Rothko
 (El silenci de Mark Rothko)
 2016, documental, 52 min


El pintor Mark Rothko és el més conegut per a la imposició de llenços que eviten representació a favor de color i la textura pura-utilitzar-les per expressar emocions humanes fonamentals.
En el silenci de Mark Rothko, es visita l'estudi de Rothko a 22 Bowery, a Nova York, i ens anem a al Mueseu de Florència, on el treball monàstic del pintor renaixentista Fra Angelico influencia profundament la missió de Rothko per crear ambients i no només les pintures. A La Haia, la realitzadora Marjoleine Boonstra ens introdueix en el curador Franz Kaiser del Gemeentemuseum, ja que el seu equip instal·la els treballs per a la primera gran exposició de Rothko que tindrà lloc a Holanda en 40 anys.
La pel·lícula inclou reflexiu, amb la participació comentaris d'experts que inclou el biògraf de Rothko, Annie Cohen-Solal, i curador Carol Mancusi-Ungaro (que especula sobre si taques de pintura al pis de l'estudi poden haver estat de Rothko). Com correspon, però, per a una pel·lícula sobre un pintor les obres del qual evoquen tant gran silenci i emoció, el silenci de Mark Rothko es deté en pintures i la localització fent servir les fotos arquitectòniques i paisatges urbans, per enllaçar les pintures de Rothko al món que habitava.


Amb obres de la seva etapa mitològica primerenca, les seves clàssiques pintures de camp de color, la seva posterior Negre de peces grisos, i la Capella Rothko a Houston, la pel·lícula és una biografia artística única que proporciona un major nivell d'intimitat i familiaritat amb el treball del seu tema a través de cura visuals i entrevistes triat.
Són intercalades en les lectures dels escrits del pintor pel seu fill, Christopher -passatges que il·luminen i portar a la immediatesa i la filosofia de treball de Rothko.Le Silence de la mer 
('El silenci del mar')


Narra la relació entre un oncle vell i la seva neboda amb un oficial nazi que es veuen forçats a acollir a casa seva durant l'ocupació de França. El silenci envers l'hoste estranger serà l'única arma que poden esgrimir contra els valors que menyspreen i que assolen les seves vides.
Durada: 88 min
Director: Jean-Pierre Melville
Intèrprets: Howard Vernon, Nicole Stéphane, Jean-Marie Robain.

Tracta d’un oficial alemany (Howard Vernon) instal·lat en una granja francesa, on el propietari (Jean-Marie Robain) i la seva neboda (Nicole Stéphane) resisteixen de l'única manera que poden: negar-se a dir una sola paraula.Introduït com una figura  de terror però transformat en una figura menys amenaçant quan es creua en la seva llar, no és la d’un nazi estereotipada, sinó més aviat una figura més sensible i ingènuament idealista. De veu suau i educat, mai imposa la seva voluntat sobre els seus amfitrions reticents, sinó que tracta de guanyar-los a través de la conversa, sense perdre mai els estreps davant la seva negativa a respondre.Somia amb un matrimoni entre Alemanya i França, que durà a ambdues nacions a un nivell superior, aconseguint a través de l'ús de la força allò que els polítics abans de la guerra no van poder fer amb la diplomàcia. No vol una conquesta buida sinó, més aviat, vol que a França li vingui gust la seva abraçada. Veu l'ocupació en termes de la bella i la bèstia, amb la bellesa orgullosa amb destinació en el temps per veure que la bèstia maleducada no és tan brutal com sembla.
Fins i tot admira el seu silenci, prendre-ho com un senyal que França no es pot guanyar fàcilment per covardia pusil·lànime, sinó més aviat que ha de ser digne de les atencions d'Alemanya i l'esforç de festejar-la.

No obstant això, després d'un viatge malmès a París, és el seu silenci que finalment li porta a la conclusió que la bèstia és molt pitjor del que imaginava, una figura rapinyaire, sense ànima i sense redempció, corroent el seu idealisme amb el mateix menyspreu arrelat amb què es destrueix la cultura i el caràcter dels vençuts.The look of the Silence 
('La mirada del silenci')


A través de material d'arxiu dels autors 
del genocidi d'Indonèsia 1965 d'Oppenheimer, una família de supervivents descobreix com va ser assassinat el seu fill, així com de la identitat dels assassins. El documental es centra en el fill més jove, un optometrista anomenat Adi, que decideix trencar el terror fent alguna cosa inimaginable en una societat en la qual es mantenen els assassins al poder: s'enfronta als homes que van matar al seu germà i, mentre que fa proves de la seva vista, els demana que acceptin la responsabilitat de les seves accions. Aquesta pel·lícula sense precedents s'inicia i dóna testimoni del col·lapse de cinquanta anys de silenci.


Notes del director, Joshua Oppenheimer
L'acte de matar exposa les conseqüències per a tots nosaltres quan vam construir la nostra realitat quotidiana contra el terrorisme i la mentida. La mirada del silenci explora el que significa ser un supervivent de tal realitat. Fer qualsevol pel·lícula sobre els supervivents de genocidi és entrar en un camp de mines de clixés, la majoria de les quals serveixen per crear una heroica (si no és santa) protagonista amb el qual podem identificar, oferint així la falsa seguretat que, en la catàstrofe moral de l'atrocitat, estem en res als autors. No obstant això, la presentació dels supervivents per tal de tranquil·litzar-nos fent bons un bon úss dels supervivents és enganyar a nosaltres mateixos. És un insult a l'experiència dels supervivents, i no fa res per ajudar-nos a entendre el que significa sobreviure a l'atrocitat, què significa viure una vida destrossada per la violència de masses i de ser silenciat pel terror. Per navegar en aquest camp minat dels clixés, hem hagut d'explorar el silenci mateix. El resultat, la mirada del silenci, és, espero, un poema sobre un silenci transmissor de terror -no només un poema sobre la necessitat de trencar aquest silenci, sinó també sobre el trauma que ve quan el silenci es trenca. Potser la pel·lícula és un monument al silenci -un recordatori que tot i que volem seguir endavant, mirar cap a un altre costat i pensar en altres coses, res farà que tot el que s'ha trencat. Res no despertarà els morts. Cal deixar reconèixer les vides destruïdes, cal escoltar el silenci que segueix.


Im Labyrinth des Schweigens ('La conspiració del silenci')

Director: Giulio Ricciarelli
Guió: Elisabeth Bartel, Giulio Ricciarelli
Música: Sebastian Pille / Fotografia: Roman Osin

Intèrprets: Alexander Fehling, Andre Szymanski, Friederike Becht, Johannes Krisch, Hansi Jochmann, Johann von Buelow, Robert Hunger-Buehler, Lukas Miko, Gert Voss.
Alemanya, 2014.
Una obra basada en els fets reals succeïts a Alemanya a la dècada dels ‘60, quan el jove fiscal alemany Johann Radmann (Alexander Fehling), un personatge fictici en una història verídica, pren contacte amb un fet terrible: el seu país havia silenciat tot el que el poble alemany havia arribat a fer a la Segona Guerra Mundial en una dramàtica conspiració de silenci. El motiu? Una gran majoria sentien brutes les seves mans i volien oblidar.
El procés de Nuremberg, celebrat pels aliats el 1946, just acabada la guerra, va asseure al banquet dels acusats diversos dirigents nazis acusats de conspiració, crims contra la pau, crims de guerra i/o crims contra la humanitat. Com a resultat d’aquest procés van ser condemnats a mort 12 dels acusats, 7 van rebre sentència de presó en diversos graus i finalment  3 varen ser absolts. Amb això donaven per tancat el procés ràpidament i sense més investigacions. Ni al bàndol aliat ni a l’alemany li va interessar aprofundir-hi més.El director de la pel·lícula, Giulio Ricciarelli, va declarar: “Abans de començar a estudiar el tema, si algú m’hagués preguntat sobre la Segona Guerra Mundial, hagués dit que va existir la guerra, Auschwitz, l’holocaust... i que després de la guerra Alemanya va començar a fer neteja... però no, al llarg de 20 anys va intentar ocultar-ho”.

El fiscal Radmann, amb el suport del fiscal general Fritz Bauer (aquest si que és un personatge rigorosament històric), ajudat només per una secretària i més tard per un altre fiscal, va posar en marxa els anomenats judicis de Frankfurt (1962-1965) on van posar sobre la taula les atrocitats perpetrades a Auschwitz. La pel·lícula narra la ruta iniciàtica del jove Radmann, des del seu núvol d’oblit generacional fins al compromís més extrem perquè la veritat sortís a la superfície, una veritat que va fer que molts fills i molts néts preguntessin als seus ancestres: “i tu, què vas fer durant la guerra?” La cortina de fum va començar a dissipar-se i el paisatge de la història recent va tornar a aparèixer davant dels ulls de la humanitat amb tot el seu espant. Era el primer pas cap a la reconciliació.


Silence ( 'El Silenci')


Direcció: Pat Collins
Guió: Pat Collins, Eoghan Mac Giolla Bhride, Sharon Whooley
Intèrprets: Andrew Bennet, Casa Coyne, Tommy Fahy
Irlanda, 2012                                                                                                                                                                 

Eoghan és un gravador de so que torna a Irlanda per primera vegada en 15 anys. El seu motiu de la devolució és una oferta de treball: trobar i llocs de registre lliure de so fet per l'home. La seva recerca el porta lluny de les ciutats i pobles en llocs remots. Al llarg del seu viatge, s'introdueix en una sèrie de trobades i converses que desvien la seva atenció gradualment cap a un silenci més intangible, que està lligada als sons de la vida que havia deixat enrere. Sota la influència dels elements del folklore i d'arxiu, el silenci es desenvolupa amb una intensitat tranquil·la, on les imatges poètiques revelen una meditació absorbent en temes relacionats amb el so i el silenci, la història, la memòria i l'exili.
Temps de silenci és una 
sèrie de televisió catalana estrenada per TV3 el gener de 2001 que té com a eix central la vida d'una família acomodada de Barcelona, els Dalmau, des de poc abans de la Guerra Civil fins a quasi acabat el segle XX. Els 52 capítols de què consta (durant les 2 temporades) es varen acabar d'emetre l'abril del 2002 i va ser reemesa l'estiu del 2006, amb motiu del 70è aniversari de l'inici de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), i també l'estiu del 2011. Sèrie va ser escrita per Rodolf Sirera, Gisela Pou i Enric Gomà
Vegeu-ne més informació a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Temps_de_silenci

Tystnaden ( 'El Silenci')

Direcció: Ingmar Bergman
Guió: Ingmar Bergman
Música:  Ivan R / J. S. Bach
Fotografia: Sven Nykvist
Suècia, 1963

Intèrprets: Ingrid Thulin (Ester), Gunnel Lindblom (Anna), Jorgen Lindström (Johann), Hakan Jahnber (l'amo de l'hotel). 

Sinopsi: Ester i Anna són germanes. Acompanyades de Johann, el jove fill d'Anna, travessen un país que els és estranger i que, sembla, és en situació de setge. La malaltia d'Ester els obliga a fer una parada en un hotel.

​Al problema de relacions entre les dues germanes, s’hi superposa el de la relació amb el medi, i la incomprensió de la llengua i del que passa en l'exterior. Però en certa manera la presència del nen posa les coses en perspectiva, via la seva mirada sobre un món que no comprèn.
The Silence of the Lambs (“El silenci dels anyells")

Director: Jonathan Demmer
Intèrprets: Jodie Foster (Clarice Starling), Anthony Hopkins (Hannibal Lecter), Scott Glenn (Jack Crawford), Ted Levine (Jame Gumb Buffalo Bill), Anthony Heald (doctor Frederick Chilton), Diane Baker (el senador Ruth Martin), Kasi Lemmons (Ardelia Mapp), Brooke Smith (Catherine Martin), Frankie Faison (Barney), Chris Isaak (comandant del SWAT a Memphis), George A. Romero (agent de l'FBI a Memphis).
Estats Units, 1991.

El silenci dels anyells és un thriller de suspens psicològic. La pel·lícula és l'adaptació de la segona obra d'una tetralogia escrita per Thomas Harris, posant en escena el personatge fictici de Hannibal Lecter, un brillant psiquiatre caníbal. Les tres altres novel·les han estat igualment portades al cinema: Red Dragon, Hannibal n'és la continuació i Hannibal Rising, que torna sobre les causes del canibalisme del Hannibal adolescent.


Sinopsi: Clarice Starling, una jove en pràctiques de l’FBI, és designada per investigar una sèrie d'espantosos homicidis de dones perpetrats en el Mig Oest americà per un psicòpata de malnom Buffalo Bill. Per resoldre els casos, es veu abocada a demanar l'ajuda del terrorífic Hannibal Lecter, empresonat a Baltimore. Aquest n'aprofita per contestar per enigmes, instaurant-se un angoixós joc psicològic entre els dos personatges.
Die groβe stille (“El gran silenci”)
Direcció, Guió i Fotografia: Philip Gröning
Alemanya, Suïssa i França, 2005
Documental, 164 min
Música: Philip Gröning / Michael Busch

Sinopsi: Silenci, ritme, repetició... El gran silenci mostra per primer cop el dia a dia dins d'un monestir de la llegendària ordre dels cartoixans. Una pel·lícula austera, propera a la meditació, al silenci, a la vida en estat pur. Sense música excepte els cants dels monjos, sense entrevistes, sense comentaris, sense material addicional. Canvien les estacions, els elements quotidians es repeteixen. Una pel·lícula que no només representa un monestir, sinó que es transforma en un. Una pel·lícula sobre la presència absoluta, sobre uns homes que han lliurat la seva vida a Déu en la seva forma més pura: la contemplació.


El film està constituït en diversos cercles concèntrics, corresponents a les quatre estacions de l'any, però a més, en cadascuna d'elles, s'insisteix en un progressiu desvetllament de la vida cartoixana, des d'una gran individualitat/intimitat fins a mostrar-nos instants en què la fraternitat explícita, els moments de distensió i les característiques de la vida en comú adquireixen major transcendència. D'aquesta manera, s'aconsegueix anar de menys a més, perquè el que es descobreix en els casos concrets dels monjos individuals, a l'últim apareix com a norma existencial del conjunt, és a dir, com aquest ritme repetitiu que acull tothom i es tradueix en una forma de vida d'una col·lectivitat que, des de l'amor/adoració al misteri de Déu, té una sistemàtica comunitària plena de sentit i d'última aspiració.Le silence de Lorna ("El silenci de Lorna")

Direcció i Guió: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne.
Interpretació: Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Fabrizio Rongione, Alban Ukaj, Morgan Marinne, Anton Yakovlev, Grigori Manoukov, Mireille Bailly, Stéphanie Gob, Laurent Caron, Alexandre Trocky, Baptiste Somin.
Fotografia: Alain Marcoen.
Durada: 105 min.Premi Millor Guió Festival de Cannes, 2008.


Els cineastes Jean-Pierre i Luc Dardenne saben com enfrontar-se a les misèries morals d’una societat (la belga en particular, l’europea en general) en històries de redempció, de superació, d’enteniment, de comprensió, d’admiració, de recerques, anhels de felicitat, voluntat de canvi i èpoques millors en la falsa Europa de les oportunitats.


Després d'un matrimoni de conveniència amb un drogoaddicte, Lorna, una jove albanesa, està a punt d'aconseguir la nacionalitat belga. El pla és del seu xicot Fabio i inclou també provocar-li una sobredosi al jove belga perquè Lorna quedi vídua i pugui casar-se amb un rus que també vol obtenir la nacionalitat belga. Lorna no està d'acord amb Fabio, ella prefereix solucionar el problema demanant el divorci. Lorna i el seu nòvio estan estalviant per realitzar el seu somni: obrir un bar.


Amb aquest plantejament, doncs, la naturalesa social i humanista de la pel·lícula es fixa en tot el que això suposa per a Lorna, una dona que haurà de mantenir un silenci forçat davant les seves ja irrenunciables necessitats i que li plantegen un seguit de dilemes morals de difícil assimilació.On the Waterfront (“La llei del silenci”)

Direcció: Elia Kazan
Guió: Budd Schulberg
Música: Leonard Bernstein
Fotografia: Boris Kaufman
Intèrprets: Marlon Brando, Eva Marie Saint, Karl Malden, Lee J. Cobb, Rod Steiger, Pat Henning, Leif Erickson, James Westerfield, John Heldabrand, Rudy Bond, Martin Balsam, John Hamilton
Premis
1954: 8 Oscars: millor pel·lícula, director, actor (M. Brando),  actriu secundària  (Eva Marie Saint), guió, fotografia, direcció artística i  muntatge.
1954: Globus d'Or: Millor pel·lícula: Drama
1954: Festival de Venècia: Millor director
1954: National Board of Review: Millor pel·lícula
1954: Cercle de crítics de Nova York: Millor pel·lícula
1955: Festival de Venècia: Premi OCIC
1957: Seminci: Espiga d'Or: Millor pel·lícula


Sinopsi: Johnny Friendly (Lee J. Cobb), el cap del sindicat portuari, utilitza mètodes mafiosos per controlar i explotar els estibadors dels molls novaiorquesos. Terry Malloy (Marlon Brando), un boxejador fracassat que treballa per a ell, s'ha vist involuntàriament implicat en un dels seus crims. Quan Malloy coneix Edie Doyle (Eva Marie Saint), germana d'una víctima de Friendly, es produeix en ell una profunda transformació moral que el porta a penedir-se’n de la seva vida passada. A través d'Edie coneix el pare Barrie (Karl Malden), que tracta d'animar-lo perquè vagi als tribunals i expliqui tot el que sap.

Bad Day at Black Rock (“Conspiració de silenci”)

Director: John Sturges
Guió: Millard Kaufman
Música: André Previn
Fotografia: William C. Mellor
Intèrprets: Spencer Tracy, Robert Ryan, Lee Marvin, Anne Francis, Dean Jagger, Ernest Borgnine, Walter Brennan, John Ericson, Walter Sande.

Premis: 3 nominacions a l’Oscar: Millor director, millor actor (Spencer Tracy) i millor guió.

Sinopsi: El 1945, un home amb un sol braç arriba al desolat poble de Black Rock. És John MacReedy (Spencer Tracy) i cerca Joe Komaco, un granger japonès el fill del qual li va salvar la vida a la guerra. El comportament dels veïns és estranyament hostil i groller, i les preguntes de MacReedy sobre Komaco no reben resposta. És evident que oculten alguna cosa, i això desperta la curiositat del foraster, que no està disposat a anar-se'n abans d'esbrinar el terrible secret que amaga Black Rock.
Das letzte schweigen ("Silenci de gel")

Director: Baran bo Odar
Guió: Baran bo Odar, basat en la novel·la Das letzte schweigen, de Jan Costil Wagner
Música: Kris Steininger y Michael Kamm.
Intèrprets: Ulrich Thomsen, Wotan Wilke Möhring, Sebastian Blomberg, Katrin Sass, Burghart Klaußner, Karoline Eichhorn, Roeland Wiesnekker, Claudia Michelsen, Oliver Stokowski, Jule Böwe, Amon Robert Wendel, Kara McSorley, Anna-Lena Klenke, Helene Doppler, Eric Bouwer, Johann Jürgens, Liane Düsterhöft, Michael Dorn, Melina Fabian, Hildegard Schroedter y Johannes Suhm.


Sinopsi
Una bicicleta en un camp de blat. Una nena desapareguda.
Es repeteix la història? Fa 23 anys, Pia va ser violada i assassinada en aquest mateix lloc Li ha passat el mateix a la jove Sinikka? Krischan, el policia ja jubilat que es va encarregar de la primera investigació, està convençut que hi ha una connexió entre els dos crims. Els seus esforços per descobrir l'assassí van ser inútils en el passat però, ara, s'ha proposat fer justícia amb el seu col·lega David.
És una pel·lícula alimentada pel estat emocional de les seves personatges. A les cares de la seva gran equip artístic es reflecteix la tragèdia d'una forma molt subtil. El crim és el camí per endinsar-se en la ment dels personatges i en els seus estats emocionals. Les seves trobades, marcats pel trauma d'una pèrdua existencial, són com duels: tot el que s'ha reprimit durant anys esclata sense mai ser esmentat. La soledat, la desesperació, la culpa i el desconcert. Els personatges s'enfronten amb un crim que no té sentit aparent.

Die Stille vor Bach ("El silenci abans de Bach")

Director: Pere Portabella

Guió: Pere Portabella, Xavier Albertí, Carles Santos

Intèrprets: Àlex Brendemühl, Feodor Atkine, Christian Brembeck, Daniel Ligorio, Georg C. Biller, Antonio Serrano, Ferran Ruiz, Georgina Cardona, Franz Schuchart, Jaume Melendres, Christian Atanasiu.

Catalunya, 2007.


Sinopsi
Johann Sebastian Bach (1685-1750), el gran músic del barroc alemany, es trasllada a Leipzig amb la seva família per exercir la funció de Cantor a l’Escola de Sant Tomàs. Bach, un fervent devot i un incansable treballador, és a més modest i la seva posició social dista molt de ser privilegiada.

El reconeixement a la seva música encara no s'ha produït, el talent que imprimirà a les seves composicions anirà creixent amb el pas dels anys. La grandesa, se li s'atorgarà definitivament en els segles venidors. Al voltant d'aquest argument, gairebé anecdòtic, la història s'obre cap a un profund entramat on són presents l'art, la història i, sobretot, el treball i disciplina que suposa la creació musical així com els oficis i petites tasques que l'envolten.Vídeo entrevista director


Cap comentari:

Publica un comentari

HI TROBAREU

HI TROBAREU

LES EXPRESSIONS DEL SILENCI

Els silencis en les expressions artístiques, espirituals i naturals.

NOTES SILENCIOSES

NOTES SILENCIOSES
Ciceró

Silenci i verbositat

El silenci, com la parla, s’aprèn i, malgrat que el fet del silenci sigui universal, no ho és el seu significat ni la seva interpretació específica en cada acte en particular, que depèn sempre del context singular, propi del moment i de l’entorn cultural. Així, en una comunitat estranya no només hem de respectar la gramaticalitat de les expressions lingüístiques, sinó també conèixer i tenir en consideració les situacions en què podem i/o podem parlar i callar.

En aquest sentit, si aprenem de manera més o menys espontània l’ús del silenci en la cultura en què naixem, fer-ho en una segona llengua és encara més difícil que el correcte ús i l’assimilació de les regles gramaticals. Per exemple, en la cultura oriental, especialment la japonesa, la discreció, la preservació de la intimitat, l’ocultació de sentiments, la preponderància d’una societat sobre l’individu, són valors assignats al silenci. Això s’aprecia especialment en les manifestacions culturals com la música tradicional, la pintura, el cinema, on s’adverteixen sense angúnia uns llargs i expressius silencis. De tota manera, cal no oblidar que, per exemple, en els països nòrdics europeus hi ha també una gran tolerància conversacional al silenci, força semblant a la nipona; d’aquí, potser que s’associï aquesta característica amb un caràcter més taciturn que la resta d’europeus. Malgrat això, sembla que el silenci asiàtic és més actiu, necessari per crear un ambient apropiat per al coneixement i la relació amb l’altre; en canvi, el silenci nòrdic tendeix més a la passivitat, a la soledat i a la creació de distàncies interpersonals.

Partim, però, del fet que actualment la nostra societat es caracteritza per admetre malament el silenci. Aquest tret és una nota comuna a tota la cultura occidental, però particularment sobresortint als països mediterranis, caracteritzats en general per la verbositat. Hi ha hagut, i encara existeix, en altres cultures, en altres societats, unes possibilitats més grans de comunicació a través del silenci o, senzillament, en el silenci. Fins i tot en l’espai geogràfic d’Occident, la cultura rural deixa al silenci més espai que no pas la cultura urbana, més ‘lletrada’ i discursiva. En altres societats, per exemple, una visita d’amistat o de respecte pot i, a vegades, ha de contenir llargs intervals de silenci. En la nostra vida moderna i sobretot urbana és a penes concebible. La societat moderna està sotmesa a un excés i a una sobrecàrrega informativa que no només no permet cap espai de silenci, sinó que genera, a manera d’addicció, un rebuig i una pràcticament nul·la tolerància al silenci en la població. A ritmes de vida més accelerats, la tolerància al silenci és menor i el rebuig a aquest es fa més evident.

De tota manera, com deia Elias Canetti, cada idioma té el seu propi silenci.


Actualització
23.05.2019

Arxiu del blog